6 Ιαν 2013

Αστικός Λαχανόκηπος & Επιβίωση στην κρίση

Οι αστικοί λαχανόκηποι όχι μονο μας βοηθούν να ιυοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής παράγοντας μόνοι μας την τροφή μας αλλά ακόμα και να επιβιώσουμε σε μια περίοδο κρίσης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κούβας: 
Αμέσως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1990, η Κούβα χάνει κάθε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο και βρίσκεται οικονομικά απομονωμένη και σε εξαιρετικά δυσάρεστη θέση. Οι κάτοικοι των πόλεων, προκειμένου να πεθάνουν από την πείνα ξεκινούν τα "organoponicos", δηλαδή τις καλλιέργειες σε ανεκμετάλλευτους χώρους (ταράτσες, μπαλκόνια, οικόπεδα, πάρκα κλπ). Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες και φυσικά να επιβιώσουν. Παρόμοιες τακτικές ακολουθήθηκαν και σε άλλες χώρες σε περιόδους κρίσης. 

Στις Ελληνικές μεγαλουπόλεις οι οποίες κατά κύριο λόγω είναι πεδινές και με πολύ καλή ηλιοφάνεια, μπορούν να καλλιεργηθούν οργανικά σχεδόν όλα τα είδη των λαχανικών, πάρα πολλά είδη βοτάνων και αρκετά είδη καρποφόρων δέντρων.

Οι υποδομές είναι απλές και η καλλιέργεια εύκολη, αρκεί να ακολουθούνται κάποιοι βασικοί κανόνες.  Αυτούς τους κανόνες σας μαθαίνουμε ώστε να έχετε τη δυνατότητα να είστε αυτόνομοι σε ότι αφορά την τροφή σας.